Om oss

Georg DrakosGeorg Drakos är docent i etnologi och har lång erfarenhet av forskning och undervisning vid Stockholms universitet och av internationella samarbeten. Han disputerade 1997 med avhandlingen Makt över kropp och hälsa: Om leprasjukas självförståelse i dagens Grekland (Symposion). Doktorsavhandlingen och hans nästkommande forskningsprojekt baserades på omfattande etnografiska fältstudier i Grekland och i senare projekt också i Sverige.

Ett genomgående stråk i såväl hans forskning som undervisning är intresset för berättande som en social, kulturell och kroppslig handling. Ett exempel är boken Berättelsen i sjukdomens värld: Att leva med hiv/aids i Sverige och Grekland (Symposion, 2005). Den narrativa inriktningen har han också utvecklat i en rad egna kurser på olika nivåer och ofta i samverkan med aktörer utanför akademin. Här har externa samarbetspartners varit involverade i såväl utbildningsinsatser som i läromedelsproduktion. Georg Drakos har startat forskningsföretaget Narrativ Etnografi och medverkar i yrkesföreningen Humsamverkan www.humsamverkan.se


 

Stanislaw Przybylski Linder är animatör utbildad vid Konstfacks institution för animation och animerad film. Efter studierna började Stanislaw arbeta som omvårdare i hemtjänsten. I de dagliga mötena med de äldre föddes idén att kombinera de två skilda yrkena: animation och omsorg.

2008 satte Stanislaw igång ett pionjärprojekt i Eksjö där han tillsammans med sin kollega, animatören Teresa Glad, producerade en animerad film gjord från grunden av seniorer, de flesta i 90-årsåldern. Filmen Dramat på Tuvan, som visats i SVT jämte en dokumentär om projektet, skapade ett intresse för Stanislaws idé och metod på nationell nivå. 2012 startade Stanislaw företaget Elderly Elevated. Hans affärsidé är att ge äldre personer ett lyft genom arbete med animerad film och rörlig bild. För sitt arbete med film och äldre fick han 2012 tidningen Äldreomsorgs Värdegrundspris.

Lämna en kommentar